boom laten versnipperen

Vooral bij een grote boom of meerdere meerdere bomen is dit een verstandige optie. Naar wens kan ik een industrieele versnipperraar meenemen. Deze machine staat op een aanhanger. Stammen met een doorsnede van 15cm worden in een oogwenk versnipperd. Dit is een profesionele versnipperaar die niet beschikbaar is voor particulieren.

Ik raad sterk af aan de slag te gaan met huur versnipperaars van bijvoorbeeld Boels of Worx LINK. Ze kunnen de dikte van de stammen en de benodigde invoersnelheid niet aan. Lopen daardoor regelmatig vast met frustatie tot gevolg. Maar erger nog, houden daarmee ook het werk op. Een electische tuinversnipperaar is helemaal af te raden. Tenzij u voorgenomen heeft op uw gemak dat over een paar dagen uit te smeren.

Het volume van de takken, twijgen en stammen nemen gigantisch af. Dit is bijzonder makkelijk af te voeren. In een aanhanger naar gemeente stort vormt geen enkele moeite. De snippers kunt u ook in een bigbag LINK door  de gemeente laten ophalen. Heeft u periodiek een bladkooi of groenafvalkooi in de wijk dan mag dat ook daar in.

Houtsnippers zijn echter een waardevol hulpmiddel. Het is echter zonde om houtsnippers af te voeren. U kunt het perfect in de tuin gebruiken. Als uw tuin groot genoeg is kunt u in een laagje over de borders uitspreiden. Het dient als een onkruidonderdrukker. Zorgt dat de vochtregulatie van de grond beter wordt. Dit zult u vooral in de zomer gaan merken. En u brengt ermee toekomstige humus aan. Met het vergaan van de tijd keert het houtmateriaal weer naar de grond terug. De ingesloten voedselwaarde gaan terug naar de planten. Ook als u een voetpad wilt aanleggen komen de snippers goed van pas. LINK

Voor het versnipperen is het niet nodig om de takken naar kleiner formaat te verzagen. Dat maakt het werk een stuk efficienter waardoor meerdere bomen op een dag gekapt kunnen worden.

De versnipperaar kost 180EUR per dag.