Het inschatten van de klus

Het maken van foto's

Meestal kan ik op basis van een aantal foto’s van de boom en de omgeving een offerte uitbrengen. Bij twijfel hierover kom ik – uiteraard geheel vrijblijvend – bij u langs om de boomklus in te schatten. Hieronder vindt u een aantal tips voor de beste foto’s, zodat ik een realistische inschatting van de situatie kan maken.

 • Wees niet te zuinig met het nemen van foto's.
 • Plaats bij het nemen van foto's van de stam iets ter referentie tegen of naast de stam waar de grootte is af te leiden zoals een tuinstoel, kruiwagen, hand of persoon.
 • Neem de foto's met voldoende licht, en vermijd tegenlicht. Het beste moment om foto's te is wat fotografen het "gouden uur" noemen. Een uur na zonsopgang of een uur voor zonsondergang. De zon staat dan laag en het licht raakt de boom van opzij zodat de kleuren helder zijn en diepte veel beter in te schatten is.
 • Neem foto’s vanuit verschillende hoeken en afstanden. Als het kan ook bijvoorbeeld vanuit het raam van de eerste verdieping of zolderraam, of wellicht vanuit de tuin van de overburen?
 • Neem foto's waarbij u zowel omhoog als omlaag richt.
 • Maak een close-up van het blad of de naald van de boom. Dit kan gevolgen hebben voor mijn klimtechniek.
 • Neem foto’s van de omgeving van (kwetsbare) objecten rond de boom. Hangt er een tak boven een uitbouw of garage? Staat de boom vlakbij een schutting of de schuur van de buren? Dit alles bepaalt hoe efficiënt ik kan werken en daarmee uiteindelijk dus de prijs. Het werkgebied om de boom heen is nodig om afgevangen takken gecontroleerd naar beneden te leiden.

En verder niet onbelangrijk:

 • Neem een meetlint of rolmaat en sla deze om de boom op een hoogte van 1 meter 30 cm. Op het punt waar het begin van het lint de rest weer raakt leest u de waarde af. Vervolgens leest u de omtrek af. Geef deze omtrek door via WhatsApp, telefoon of e-mail als u een offerte aanvraagt.
 • Als er beplanting rondom de boom staat is het haast onvermijdbaar dat er hier en daar een takje breekt. Wilt u absoluut voorkomen dat een bepaalde plant of struik beschadigd raakt dan is het raadzaam om de planten vooraf met kluit uit te stekken, ze elders met een plastic zeiltje te bedekken nadat u ze eerst licht met water besproeid heeft. Na de kap kunnen ze worden teruggeplant.
 • Mijn verdienmodel is zo opgebouwd dat ik zo min mogelijk administratieve handelingen verricht en me concentreer op het kappen. Daarom graag contant afrekenen aan het eind van de dag.
 • Onderhoudsverklaringen ten behoeve van de verzekering worden afgegeven voor 25 euro administratiekosten.
 • Het is belangrijk om situatiegetrouw de foto's te nemen. Ik behoud mij het recht voor om de klus te annuleren indien ter plaatse blijkt dat de situatie anders is dan redelijkerwijs uit de foto's mag worden opgemaakt.

Zelf een handje meehelpen

U kunt zelf de kosten van een assistent uitsparen door zelf een handje mee te helpen. Dit houdt in dat u indien nodig de kettingzaag bijvult met olie en benzine als ik hoog in de boom zit, helpt met het afvangen van takken door middel van het touw en katrol en ze naar beneden leidt. Touwen aanreikt. En de werkruimte om de boom vrij en veilig houdt. Op zich geen zwaar werk maar wel cruciaal. Aanwezigheid hiervoor is wel vereist. De rest, kappen, uitsorteren en verzagen naar hanteerbare stukken doe ik. In de regel is kappen de helft van de benodigde tijd, het verzagen de andere helft.

Klanten ervaren een dagje kappen over het algemeen als een aangename, ontspannende dag in de buitenlucht. Een veelgehoorde opmerking is ‘Vandaag weer mooi een dagje sportschool uitgespaard.’ Niet voor niets scoor ik op werkbeoordelingssites gemiddeld een 9,3 voor klanttevredenheid. Dat komt volgens mij door mijn werkethos, het kost maar een beetje extra moeite om dingen perfect te doen.

Offerte aanvragen

Maak gebruik van WhatsApp, telefoon of e-mail om – uiteraard geheel vrijblijvend – een offerte aan te vragen. Vergeet niet het soort boom, de boomomtrek en een aantal foto’s van de boom en de omgeving mee te sturen.

Direct een offerte aanvragen

Meteen weten of uw boom betaalbaar en veilig weg kan?