mijn diensten

Als boomverzorger doe ik veel meer dan alleen het snoeien en kappen van bomen. Het is namelijk een veelzijdig vak waarbij iedere dag anders is dan de dag ervoor.

struiken

Zo onderhoudt ik struiken maar als ze te groot worden of onhandig staan voor bijvoorbeeld een nieuwe uitbouw of de verandering van tuinplannen dan zal ik ook struiken verwijderen.

Soms houdt dat in dat ze op maaiveldniveau worden afgezaagd, een andere keer wordt de struik uitgegraven met stronk, stobbe, wortels en al. Als de struik te groot blijkt om uitgraven een realistische optie te maken dan moet een machine de wortels uitfrezen.

Wortels weg

De toegang van de in te zetten stobbefrees wordt niet alleen bepaald door het formaat van de tuin en de tuinpoort maar ook de breedte van het toegangspad ernaar toe. Eventuele scherpe bochten kunnen toegang onmogelijk maken. De machine is 3 meter lang en 90 centimer breed. Dus die ruimte is minimaal vereist. De frees kom tot ongeveer 25 centimeter onder het grondoppervlakte. Dat is voldoende voor stobben van de meeste kleine bomen en struiken. Vervolgens wordt het restant wordt afgedekt met schone grond en de natuur doet de rest.

Bij grote bomen is deze oplossing niet voldoende.  De boomstronk is vaak te breed om tot een goed resultaat te komen. Zeker ook als erover bestraat moet worden is het vereist om de stobbe dieper uit te frezen. Bestrating heeft namelijk een stabiele ondergrond nodig waar 10 centimeter opvulzand over gelegd wordt. Daar komt dan nog de dikte van de tegel overheen, vaak 3 to 5 cm.

Een hydrolische frees is dan nodig. Deze kan tot 40 centimeter diep frezen. Dat is best een diep gat, maar de wortels zijn dan ook helemaal weg. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u bestrating in de toekomst gaat verzakken.

Wat u wel nadien nog moet doen is de grond stabiliseren. De sobbefreesmachine heeft de grond flink losgewoeld en vermengd met houtsnippers. Als u daar direct een nieuwe boom gaat planten dan zal de bodem te zuur blijken om de boom of struik goed aan te laten slaan. Door het wegrotten van de houtsnippers zal eventueel opgelegde bestrating verzakken. De tuinman of uzelf moet dit mengsel verspreiden over de borders in een dunne laag van ongeveer 5 centimeter. De snippers in het grondmengsel houden de laag luchtig en vergaan langzaam tot humus in de borders. Over een langere tijd laten ze zo hun ingesloten voedingswaarde vrij aan de grond en bevorderen het bodemleven. De planten zullen u er dankbaar voor zijn.

Na het vellen van een boom blijft er soms hopen zaagsel over op het gras. Ook daarvoor geldt dat u deze dient te verspreiden om te voorkomen dat het een zure plak vormt. Met een bladhark uitspreiden werkt het best. Na een week zie je niets meer van het zaagsel tussen het gras. Het zaagsel maakt de grond luchtiger en langzaamaan trekken de wormen het de grond in waar het verteerd. Zit er veel mos in het gras? Dan kan uw hovenier als specialist in tuinonderhoud u helpen met verticuteren van uw gazon om zo wat extra drainage en licht aan te brengen.

In sommige gevallen is de stronk van een dusdanige grootte dat er zwaarder materieel moet komen opdraven. Vaak is een tractorfrees dan de oplossing. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze wel ruimte nodig om op de bewuste plek te komen. De machine heeft een reikarm van 4 meter. Vanuit de cabine is deze met behulp van een joystick tot op de centimeter te besturen. Dat betekent dus dat de tractor vaak op de stoep kan blijven staan terwijl de reikarm met freeswiel het werk doet in de tuin vanaf een afstandje. Door de nauwkeurige manier van werken is deze machine de uitgelezen oplossing voor moeilijke klussen. Zoals een stronk die tegen de fundering van het huis is aangegroeid bijvoorbeeld.

Merkwaardig genoeg is het tractorfrezen ook gelijk de goedkoopste optie. Desgewenst breng ik u in contact met specialisten die dit werk doen. Ik ga er verder niet tussen zitten. U maakt met hen de afspraak en betaald hen rechtstreeks. Zo blijft alles transparant.

Veilig rooien

Veel mensen stellen uit kostenoverwegingen bij de aanvraag van het vellen van de boom, dat de boom op maaiveld kan worden omgezaagd. Men gaat er dan vanuit dat de boom goede kant opvalt en dat er ruimte genoeg is. Als boomverzorger weet ik uit ervaring dat het vaak een verkeerde inschatting is. Soms blijkt de ruimte gewoon onvoldoende om de boomstronk vrij te kunnen laten vallen. Of helt de boom naar achteren waardoor er extra risico is en de boom onvoorspelbaar word. Maar in de meerderheid van de gevallen is er een grote kans op schade als de boom verkeerd zou komen te vallen. Denk bijvoorbeeld aan het nabijgelegen huis, de uitbouw van de buren etc. Geen enkele goed opgeleide en ervaren arboris zal u dat adviseren.

Risico vermijden

Dat is een risico dat u niet moet willen nemen. Mijn werkwijze is bijna net zo snel. Maar dan wel volledig gecontroleerd vellen van de boom. Ik zal in de boom klimmen en zo de de boom afbreken. Het klimmend vellen heeft als voordeel dat je de boom gestructureerd in onbalans brengt door takken af te zagen. Waar deze takken een gevaar kunnen opleveren worden ze met touwen afgevangen. Zo komen ze rustig en gecontroleerd naar de grond. Als de boomstronk dan voldoende in onbalans is kunnen er grotere stukken naar de grond komen.

De helft van het werk van een boomverzorger bestaat uit het klimmend rooien of  snoeien. De andere helft het verzagen van het hout op de grond.

Boom ziek

Als boomchirug kan ik ook helpen uw boom nog een tijdje te laten staan door onveilige takken te zekeren met bijvoorbeeld touwankers. Inrot gaten te vullen om regenwater buiten te houden en algehele opfrissnoei. Houdt er echter rekening mee dat een boom in mindere conditie vaak op zijn retour is. Vaak kunnen de handelingen van de boomchirug ervoor zorgen dat de boom zich heel lang staande kan houden. Maar het zijn van symptomen van een onderliggend probleem.  Als u zwammen, paddestoelen, schimmels, bloedende scheuren in de schors, kleine structurele gaatjes of gaten van spechten op de bast ziet zitten dan moet u absoluut naar de boom laten kijken. Negeer daarbij korstmossen of gewoon mos op de schors, dat is een natuurlijk process. Al deze indicaties echter zijn voortekenen dat het mogelijk niet goed gaat met de boom. Ze zijn meer symptomen dan oorzaken.  Soms zien ze er heel onschuldig uit. Zoals een plukje kleine goudkleurig paddestoeltjes aan de voet van de stam. Dat schattige honingzwampje leeft op uw stervende beuk.... Conclusie: als u het kunt waarnemen dan ligt de oorzaak in het hout.

Soms is de aantasting het door de boom te overwinnen en soms heeft u zonder dat u het doorheeft een instabiele boom in de tuin. Een boomverzorger of boomchirug kan de meest accute gevaren wegnemen door te snoeien. In dat geval kan de boom misschien nog jarenlang staan, zelfs met een groene kroon. Al zal deze minder vol zijn dan bijvoorbeeld nabijgelegen soortgenoten. Het is dus makkelijk over het hoofd te zien dat er iets met de boom aan de hand is. Een stevige novemberstorm met wind vanuit een ongebruikelijke hoek is vaak een goede graadmeter van de uiteindelijke conditie van de boom.  Levende bomen zijn geen exacte wetenschap en ze blijven altijd verbazen, soms val het mee, soms valt het tegen.

Boom controleren

Laat daarom periodiek naar uw bomen kijken door een boomdeskundige. Hoe vaak dat bepaalt u. Zelf zou ik aanraden toch eens in de 3 jaar. Afhankelijk van uw opstalverzekering kan er geeist worden om frequenter er door een naar boomverzorger naar te laten kijken. Maar 3 jaar is een goede regel. U heeft dan ook gelijk een vrijwaaring dat er naar uw bomen is gekeken en daarmee aan uw zorgplicht is voldaan.

Boom genezen

Soms ligt de oorzaak van het kwijnende bomen niet zo voor de hand. Is er bijvoorbeeld de oprijlaan bestraat of is de aannemer bij werkzaamheden met een vrachtwagen zand het perceel opgereden? Heeft u misschien een mooie Douglashouten overkapping geplaatst en daarbij wat in de wegliggende wortels moeten wegkappen? Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom bomen gaandeweg in een mindere conditie komen. Het wortelgestel is aangetast, ofwel door beschadiging danwel door samendrukken van de grond eromheen. De wortels van de bomen vormen de helft van zijn longen. Vergelijk het met alsof wij een trapoplopen met een hand voor de mond. Door de neus ademend komen we desondanks toch goed vooruit maar naarmate de trap langer doorgaat worden we uiteindelijk toch licht in het hoofd. Zo ook de boom.

Bodemverbetering is dan de oplossing. Aanbrengen van drainage slangen, prikken van luchtgaten, met compressor holtes forceren, aanbrengen van jong humus. Het zijn allemaal manieren om de boom een steuntje in de rug te geven en weer op weg te helpen. Iedere boom en situatie heeft zijn eigen oplossing, maar er is zeker iets aan te doen.

Boom behouden

Het komt soms voor dat mensen hun boom willen kappen omdat er klachten uit de omgeving zijn. Voor de ene is dat vanwege wat men rommel noemt voor de andere is het gebrek aan licht een enorm probleem. Je kunt het het zo gek niet verzinnen er is altijd wel een stok te vinden om de hond mee te slaan.Het lijkt of het tvprogramma "Rijdende Rechter"voor een kwart uit tuin- en boomgerelateerde problemen lijkt te gaan. Pas als je beseft dat we met z'n alle in 1 van de meest dichtsbevolkte landen leven dan val het nog wel mee.

Indien u gehecht ben aan uw boom is het verstandig nog voordat dit soort bezwaren uitlopen op oneenigheden in overleg te gaan met de omgeving. Een deskundige boomverzorger kan door de boom vakkundig te snoeien de meeste bezwaren wel wegnemen. En zal met wat mensenkennis de juiste oplossing zoeken. U kunt zo verder nog jarenlang van de beschutting en het groen van uw boom genieten. Sommige mensen zijn echter zo obsessief dan niets anders dan hun oplossing de beste is. Laat u daardoor niet van de wijs brengen. Het is uw boom, en u laat met het tegemoet komen aan de bezwaren uw goede kant zien. Leven en laten leven.

Vrijblijvend bomen bekijken

Desgewenst kom ik graag vrijblijvend kijken hoe de bomen er bij staan. Dit is wel afhankelijk van de beschikbare tijd en zal vaak tussendoor of na afloop van een klus in de buurt moeten. Maar we vinden zeker wel een gaatje. Moet er een schriftelijke rapportage plaatsvinden dan kan dat ook, tegen kostprijs.

U ziet het, het vak van arborist en boomverzorger is veelzijdig maar ook een prachtig vak. Kan ik u helpen?