Welk hout is geschikt voor de openhaard?

Hout is een schaars

Misschien merkt u het al zodra u de bouwmarkt instapt, hout is schaars .Daardoor prijzig op het moment. Niet alleen bouwhout, maar ook dus stookhout. Voor u als bomenbezitter is dat goed nieuws. Heeft u bijvoorbeeld een mooie eik staan die om wat voor reden ook gekapt moet worden? Doe iets met dat mooie hout!

Soms sta ik met tranen in mijn ogen prachtig hout kapot te zagen. Maak er dat mooie dikke tafelblad van waar je in de groothandel al snel een klein fortuin voor betaald. Heeft u meer fantasie? Dan kan het niet gek genoeg. Klanten blijven me verbazen welke mooie toepassingen met hout uit eigen tuin creeeren.LINK

Verzagen naar brandhouit kan altijd wel. Nadat het geklooft en gedroogd is het mooi te gebruiken voor in de vuurkorf of openhaard. Mensen komen het daarom graag in groene versgekapte staat bij u ophalen. Zelfs betaald als het eiken of beuken of kastanje betreft. Op marktplaats of facebook kan het een leuk extratje kan opleveren en u bespaart afvoerkosten! Regelmatig komen buren terloops vragen wat er met het hout gaat gebeuren. Ook zij nemen het graag mee.

Gratis weg

Als u geen gedoe wilt dan is gratis het toverwoord. Met de stookhoutprijzen zijn mensen er bereid een eindje voor te rijden.Dat heeft als voordeel dat iemand anders het staat in te laden. Laat daarom toch vooral onder vrienden, familie en bekenden weten dat u uw boom gaat kappen. Maak mooie foto van de in hanteerbare stukken verzaagde boomstam aan het eind van de klus . Zet het op marktplaats of facebook als GRATIS op te halen voor de eerste die komt. Binnen een paar dagen is het hout opgehaald.

Zelf hout nodig?

Regelmatig vragen mensen: "Juan heb je nog hout?". Jazeker is dan het antwoord. Ik verdrink erin. Je moet het alleen zelf opladen. Dus als ook u af en toe hout nodig heeft laat het me dan weten. Ik zet u op een lijst en zodra er een klus bij u in de buurt is voor het gevraagde hout krijgt u vooraf een telefoontje. Als u nog geintereseerd bent dan reserveer ik het hout voor u. De klant blij, u en ik ook.

Populair hout

Er is wel verschil in soorten hout.  Involgorde van populariteit en prijs:

 • eik LINK
 • beuk
 • kastanje
 • populier
 • esdoorn
 • iep
 • berk
 • wilg
 • taxus
 • larix
 • spar
 • den
 • conifeer

Mensen zijn vaak huiverig voor de laatste 5. De naaldbomen bevatten inderdaad meer hars. Deze zou daarmee zware roetafzetting in de schoorsteen afzetten. Vervolgens zou daarmee de kachelpijp verstopt raken. Met schoorsteenbrand tot gevolg. Aldus luidt het volksverhaal.

In ons klimaat en in de mate waarin we dus dus stoken is dat zeer onwaarschijnlijk . Als u bovendien zoals de verzekering voorschrijft jaarlijks uw schoorsteen laat vegen als u intensief stookt dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Goed stoken is een kwestie van met droog hout rap een vuur opbouwen. Een goed brandend vuur geef niet alleen goed warmte af maar verbrand ook eventuele aanzettingen weer schoon.

In scandinavie stoken ze bijna uitsluitend met naaldhout. Het stookseizoen er is lang. We hebben nog niet vernomen dat half scaninavie is afgebrand toch?

Hout afvoeren

Heeft u geen kachel? Of wilt u geen gedoe? Dan kan het hout natuurlijk afgevoerd worden. Ik zaag de stukken in hanteerbare stukken. Dat zijn stukken die iedereen die een beetje fit is wel kan verplaatsen. Hetzij voor latere verwerking en kloven danwel voor afvoer naar de gemeentestort. Als u dat als particulier doet is dat gratis. Zo kunt u als snel 40% van de kapprijs besparen. Als bedrijf wordt ik bij de gemeentestort geweigerd of zelfs beboet. Mijn afval moet naar een groenrecyclebedrijf. Grappig genoeg is dat hetzelfde bedrijf waar de gemeenten ook hun afval brengen. Dat is een kostbare zaak waar ik stortingskosten op gewicht moet betalen. Reken daarbij de de extra kosten van arbeid en transport. Dan besef je al snel dat deze kosten niet in verhouding staan van de kapprijs. Deze kosten kunt u allemaal eenvoudig zelf besparen.

Afgezien van het extra werk schuilt er voor mij een logistiek addertje onder het gras. De groenrecycling sluit om 16:00. Vrijwel nooit lukt het me om dat te halen. Dus moet het de opvolgende dag. Met heen en weer rijden plus storten ben ik minimaal een uur kwijt. In de spits anderhalf. Dat is tijd die ik die dag beschikbaar heb voor de klus van die dag. Dus zal me moeten haasten om de klus binnen de beschikbare tijd gedaan te krijgen. Juist dit werk is niet geschikt om je te haasten. Om logische redenen. Dan begrijpt u dat ik een sterke voorkeur heb om niet zelf af te voeren. De prijs is daar ook naar.

 

Direct een offerte aanvragen

Meteen weten of uw boom betaalbaar en veilig weg kan?