Is een kapvergunning nodig om een boom weg te laten halen in eigen tuin?

Ook in je eigen tuin kan het zijn dat jouw eigen boom pas weg mag met  een kapvergunning. Dat is soms krom. Helaas zijn er geen eenduidende  regels en argumenten om de vergunning  toe te kennen. Iedere gemeente is vrij om haar eigen lokale regels te bepalen. En dat gebeurd dus ook schuittig. Met als gevolg dat het een wirwar aan regels zijn  die per gemeente verschillen. Lees HIER LINK welke regels van toepassing zijn op in jouw gemeente.

Leverd je boom direct gevaar op?  LEES HIER LINK danhoe je een noodkap kunt uitvoeren.

Bij je aanvraag vermeld je om welke boomsoort het betreft. Geen zorgen als je dat niet exact weet. Samen kunnen we de boom wel determineren. Bel maar als het nodig is.

Hoe dikker de boom hoe meer weerstand je ontvangt van de gemeente bij het toekennen van de vergunning. Logisch, want we willen allemaal een mooie statige boom behouden. Soms is er geen andere keuze omdat de boom nu of in de nabije toekomst gevaar voor haven en goed opleverd of al schade heeft veroorzaakt.

In je argumentatie is het van belang dat je valide argumenten gebruikt waarom je de boom weg wilt laten halen. Agrumenten met een kleine kans op toekenning zijn:

  • De boom geeft zo'n rommel
  • De dakgoten raken verstop
  • De duiven in de boom poepen alles onder
  • De vallende eikels beschadigen het afdek van het zwembad
  • Het is een lelijke boom
  • De boom blokkeerd het licht in mijn huis
  • De buren klagen over de boom
  • Ik ben allergies voor de boom/rupsen/processierups
  • De besjes van de boom laten vlekken achter op mijn nieuwe tegels

Wil je een goede kans maken op de toekenning dan moet de argumentatie goed onderbouwd zijn. Als dat het geval is maar je hebt moeite om het goed te verwoorden of je wilt het voor de aanvraag even laten lezen en beoordelen bel dan even. Door jarenlange ervaring heb ik inmiddels een intuitie ontwikkeld welke gemeente voor welke argumenten vatbaar is. Ik help je graag op weg.

Meer informatie of advies nodig?

Wilt je graag je boom laten kappen of snoeien maar heb je  nog wat vragen? Bel +31(0)6-304 304 84*

*Als ik niet direct de telefoon opneem dan zit ik waarschijnlijk in de boom. Aan het eind van de klus bel ik dan terug, Zorg daarom dat je niet met een onderdrukt nummer belt svp. WhatsApp werkt nog efficienter.