Schade door worteldruk op de fundering van een boom?

Veel mensen beseffen niet dat een boom op de verkeerde plek gepland behoorlijke schade kan veroorzaken. Meer nog dan de gebruikelijke vallende takken. De meeste bomen laat gemiddeld 3 takken per jaar vallen. Is er een groot onderaards probleem waar een boel mensen zich niet van bewust zijn.

Wortel druk. Je komt het vaak tegen bij bomen die te dicht op de erfgrens zijn geplant. Of vlak tegen een schuur of uitbouw. Schade aan bestrating door oplichten van de bestrating is duidelijk. Iedereen zal dat herkenning FOTO AMSTERDAM KADE ELSEN. Wat echter verder onder de grond gebeur zal nier iedereen onderkennen.

Een kleine boom groeit met de tijd uit tot een grote boom. Bepaalde boomsoorten zijn oppervlakte bewortelaars andere vormen een of meerdere penwortels. Het wortelgestel van de boom is vergelijkbaar qua massa met een grootte van de kruin. Dus wat je ziet zit ook onder de grond.

Daar moet de boom ruimte voor creeeren. dat doet het door in minime holtes de haarwortels te laten groeien. in de loop van de tijd zwellen en groeien deze op tot grote wortels. Daarvoor veroorzaakt de wortel druk om de aarde in beweging te zetten en meer toegang te krijgen tot de meer ruimte in de gron. Dat is de reden waarom je vaak rondom een grote boom een talutje ziet. De boom heeft in de loop van de tijd dus de benodigde ruimte voor zichzelf gecreeert.

Als de ruimte om de boom vrij is dan zal het over het algemeen geen probleem vormen. Staat de boom echter tegeb een schuur of uitbouw of een scheidings muur dan is de boom beperkt in welke richting het kan groeien en zijn voedsel vandaan kan onttrekken.

De natuur is echtergrillig(?) en zal altijd proberen haar weg te vinden. De haarwortels groeien langs de muur. Een onverwachte bonus voor de boom kan zijn dat oude muren soms gemetseld zijn met kalk mortel. Een basis element die voor de boom moeilijk te vinden is. Maar ook cement is acceptabel. het haarwortelje zal zich in een miniem gaatje van het metselwerk wurmen. Als het metsel werk vochtig is. En dat is het onder de grond dan zal ook deze haarworten zwellen en groeien in de loop van de tijd. De druk van het metselwerk is groter dan die van de grond er omheen. Maar niet onoverkomelijk voor de wortel. Door zijwaardsze druk vanuit de grond van de wortel die langs de muur groeit of door binnengedrongen wortel in het metselwerk zal het metselwerk langzaam breken. Er onstaan openkieren waardoor vocht en uiteindelijk water binnendringt Naast de voor de handliggende problemen als vocht in huis en een slechtere isolatie vormt het ook een voedingsbodem voor schimmels. het continue vochtig zijn bevorderd de wortel om door te groeien totdat er serieuze schade ontstaat aan de fundering.

 

Tegen de tijd dat je in de gaten krijgt dat er iets aan de hand is , is het te laat. De schade is er al. Helaas is reparatie aan funderingen duur. Die vaak uitgevoerd moet worden door een aannemer.

FACTUUR/OFFERTE REPARATIE FOTO WERKZAAMHEDEN. Een bijkomend probleem is dat daarbij als de boom blijft staan dit de werkzaamheden bemoeilijkt en na de reparatie weer vrolijk door kan groeien.

Wat ik in de praktijk ook vaak tegen kom is wortel gestel dat in de afwateringsbuisen of riolering is gelekt. Het maakt daarbij niet uit of het de buis van kunstof, aarderwerk of beton is. Het wortel gestel heeft de mogelijkheid om overal binnen te dringen FOTOS.

Met de tijd zal de buis gaan lekken in de tuin. Iedere keer dat je doortrekt geef je daarmee de boom water.

 

Moet je daarom geen bomen in je tuin planten? Nee zeker niet. Maar het is daarom belangrijk op de plantplek van de boom zorgvuldig te kiezen Iedere boom op zijn plek. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het soort boom dat je kiest. Een bosboom te dicht op je huis planten is vragen om moeilijkheden. Niet volgend jaar al maar gegaandeerd in de toekomst. Ook een mooie haagbeukje die je laat uitgroeien tot volwaardige boom tegen het huis aan is vragen om moeilijkheden. Hetheeft namelijk in potentie de mogelijkheid om uit te groeien tot een volwaardige beuk zoals je die kent uit het bos.

 

Neem dan een boom die daar wel geschikt zijn FOTO OUDE LEIPEER LIMBURG.

 

Meer informatie of advies nodig?

Wilt je graag je boom laten kappen of snoeien maar heb je  nog wat vragen? Bel +31(0)6-304 304 84*

*Als ik niet direct de telefoon opneem dan zit ik waarschijnlijk in de boom. Aan het eind van de klus bel ik dan terug, Zorg daarom dat je niet met een onderdrukt nummer belt svp. WhatsApp werkt nog efficienter.