Wanneer is een kapvergunning nodig om een boom te laten kappen?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het kappen van bomen. Ziekte, overlast, mogelijke schade, gevaar voor de omgeving, etc. Bij een boom met houtrot kunt u het beste zo snel mogelijk kappen. Eigenlijk om twee redenen:

  • Hoe eerder u kapt hoe veiliger de boom te verwijderen is.
  • Na kap van een grote boom moet u vaak herplanten, hoe eerder u herplant hoe grotere boom de volgende generaties hebben.

Toch is het is altijd jammer als ik een {boomweg} moet. Het is zonde van de boom en zonde van het geld. Toch is er iets nog belangrijker dan de boom en geld: veiligheid. Veiligheid voor uzelf, uw woning maar ook van verkeer of de veiligheid van uw buren. U bent verantwoordelijk als uw boom schade aanricht. Als u geen onderhoud gepleegd hebt aan u boom bent u aansprakelijk. Lees daarover meer op de pagina 'boomveiligheid'.LINK Vandaar dat ik van mening ben dat een boom met een gevaarlijke aantastig zo snel mogelijk weg moet. Soms denken gemeentes over bomen in uw tuin daar anders over. Ze willen met name monumentale bomen soms lang in stand houden. Begrijpelijk want dat is waarom we die bomen hebben. Bij twijfel eisen ze voor een kapvergunning dure onderzoeken zoals een stabiliteitsonderzoek of een trekproef. Vaak zijn deze onderzoeken niet nodig en niet nuttig. Boom klus kan hier bemiddelen.